Η περιοδοντική νόσος ανοίγει το δρόμο στη νόσο Αλτσχάιμερ

  1. Homepage
  2. Κατηγορίες
  3. Η περιοδοντική νόσος ανοίγει το δρόμο στη νόσο Αλτσχάιμερ
Η περιοδοντική νόσος ανοίγει το δρόμο στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η περιοδοντική νόσος ανοίγει το δρόμο στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η μακροχρόνια έκθεση του οργανισμού στην περιοδοντική νόσο, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και εκφύλιση των εγκεφαλικών νευρώνων με αποτέλεσμα την εκδήλωσης συμπτωμάτων που μοιάζουν με αυτά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Πανεπιστημίου του Ίλιονις στο Σικάγο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

«Και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και γνωστικής εξασθένησης, αλλά η δική μας είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι η έκθεση σε περιοδοντικά βακτήρια συντελούν στον σχηματισμό πλακών που επιταχύνουν την ανάπτυξη της νευροπαθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ», εξηγεί η καθηγήτρια Περιοδοντικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, Δρ Κέικο Βατανάμπε, συγγραφέας της μελέτης.

Η Δρ Βατανάμπε και συνεργάτης της Δρ Βλαντιμιρ Ιλιεφσκι, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, για να μελετήσουν την επίπτωση των βακτηρίων της περιοδοντικής νόσου στην εγκεφαλική υγεία, συνέλεξαν δέκα κοινά ποντίκια και μια άλλη ομάδα επίσης δέκα εργαστηριακών ποντικιών, ως ομάδα ελέγχου.

Μετά από 22 εβδομάδες επαναλαμβανόμενης στοματικής χορήγησης βακτηρίων στην ομάδα μελέτης οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκεφαλικό φλοιό τους και κατ’ επέκταση την εγκεφαλική υγεία τους.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι τα τρωκτικά που είχαν εκτεθεί στα περιοδοντικά βακτήρια είχαν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες συσσωρευμένου β-αμυλοειδούς, που σχηματίζει τις χαρακτηριστικές πλάκες στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης, τα ποντίκια αυτά ήταν περισσότερη εγκεφαλική φλεγμονή και λιγότερους άθικτους νευρώνες λόγω της εκφύλισης.

Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε επίσης υψηλότερη έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται τη φλεγμονή και την εκφύλιση στην ομάδα παρέμβασης. Το DNA των περιοδοντικών βακτηρίων επίσης εντοπίστηκε στον εγκεφαλικό ιστό των ποντικιών της ομάδας μελέτης, ενώ και μια βακτηριακή πρωτεΐνη εντοπίστηκε εντός των νευρώνων τους.

«Τα στοιχεία αυτά όχι μόνο αποδεικνύουν ότι τα βακτήρια κινούνται από το στόμα προς τον εγκέφαλο αλλά προκαλούν και χρόνια φλεγμονή που συντελεί σε νευρολογικές βλάβες όμοιες με αυτές της νόσου Αλτσχάιμερ», σημειώνει η Δρ Βαταναμπε.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημαντικότητα της μελέτης ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν άγρια ποντίκια και όχι εργαστηριακά, καθώς τα δεύτερα έχουν υποστεί γενετικές τροποποιήσεις που πιθανόν να συντελούν και στην εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πηγή: in.gr