Θεραπεία της ημικρανίας χωρίς φάρμακα

  1. Homepage
  2. Κατηγορίες
  3. Θεραπεία της ημικρανίας χωρίς φάρμακα
Θεραπεία της ημικρανίας χωρίς φάρμακα

Θεραπεία της ημικρανίας χωρίς φάρμακα

Μια μικρή αλλαγή στα μόρια του σώματος μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με συγκεκριμένη μορφή ημικρανίας είτε να μειώσουν τα φάρμακα που παίρνουν, είτε να απαλλαγούν από αυτά εντελώς.

Τουλάχιστον αυτό δείχνει μικρή πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cephalalgia.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ααρχους της Δανίας μελέτησαν ασθενείς που υπέφεραν από ημικρανίες με αύρα, δηλαδή είχαν διαταραχές όρασης ή άλλων αισθήσεων λίγο πριν την εκδήλωση της κεφαλαλγίας.

Έντεκα ασθενείς, λοιπόν, εντάχθηκαν στο δείγμα και θα αποτελέσουν τη βάση για μεγαλύτερη μελέτη που θα ακολουθήσει σύντομα.

Οι επιστήμονες έλαβαν ως βάση τη θεωρία ότι η ημικρανία συμβαίνει στο πλαίσιο αλυσιδωτών αντιδράσεων όπου οι φλέβες του εγκεφάλου συσπώνται και δεν μπορεί να διοχετευθεί αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν CO2 και οξυγόνο, τα οποία είναι τα φυσικά μόρια του σώματος για την κινητοποίηση της δικής του άμυνας έναντι των κρίσεων ημικρανίας. Η εισπνοή του μίγματος CO2 και οξυγόνου διέστειλε τα αιμοφόρα αγγεία που προμηθεύουν τον εγκέφαλο με οξυγόνο έως και 70% και έτσι σταμάτησε η καταστρεπτική αλυσιδωτή αντίδραση που συντελεί στην εκδήλωση της ημικρανίας με αύρα. Μάλιστα, η επίδραση της θεραπείας ξεκινά λίγα δευτερόλεπτα μετά τις εισπνοές.

Επίσης, η αποτελεσματικότητα της αγωγής αυξανόταν με κάθε χρήση της εισπνεόμενης συσκευής. Το 45% των ασθενών είχαν θετική επίδραση από την πρώτη στιγμή, και το ποσοστό ανέβηκε στο 78% με τη δεύτερη χρήση.

Οι επιστήμονες ήδη σχεδιάζουν τη διενέργεια μεγαλύτερης μελέτης, όχι μόνο σε ασθενείς με αύρα, αλλά και σε πάσχοντες από χρόνια ημικρανία.

 

Πηγή: in.gr