Βιταμίνη D: Τα συμπληρώματα δεν έχουν πραγματικό όφελος

  1. Homepage
  2. Κατηγορίες
  3. Βιταμίνη D: Τα συμπληρώματα δεν έχουν πραγματικό όφελος
Βιταμίνη D: Τα συμπληρώματα δεν έχουν πραγματικό όφελος

Βιταμίνη D: Τα συμπληρώματα δεν έχουν πραγματικό όφελος

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D, δεν προσφέρουν ουσιαστικό όφελος στην υγεία των οστών, ούτε αποτρέπουν τα κατάγματα, τις πτώσεις και την οστεοπόρωση, σύμφωνα με μεγάλη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D συνιστώνται για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Επίσης στις χώρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια συστήνεται η λήψη τους για την συνολική προστασία της οστικής υγείας.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Μπόλαντ, μελέτησε στοιχεία από 81 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν φαίνεται να βελτιώνουν την οστική πυκνότητα, ούτε επιφέρουν κάποια διαφορά στην αποτελεσματικότητα μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων δόσεων βιταμίνης D στα συμπληρώματα διατροφής.

Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, δεν δικαιολογείται η λήψη επιπλέον βιταμίνης D για τη βελτίωση της μυοσκελετικής υγείας, εκτός από περιπτώσεις ειδικών παθήσεων.

Πηγή: in.gr